De Evergreen Top 1000 is een jaarlijks radioprogramma van het Nederlandse station NPO Radio 5 en wordt eind november uitgezonden.

De lijst wordt sinds 2008 samengesteld en bevat vooral veel "golden oldies".

De Evergreen Top 1000 is aan verandering onderhevig; veel onverklaarbare grote verschuivingen en nummers die ineens uit de lijst verdwijnen vanuit een hoge positie.

Dit jaar (2018) zijn er 77 nummers die in de voorgaande 10 edities nog nooit in de Evergreen Top 1000 hebben gestaan.

In 8 van de 11 edities stond 'Het Dorp' van Wim Sonneveld op nummer 1, maar Peter Maffay voert de totaallijst aan met het nummer 'Du'.

The Beatles (31), Elvis Presley (25), The Rolling Stones (21), ABBA (20) en The Cats (19) zijn de hofleveranciers van de lijst.

Opvallend nummer in de lijst is "Zoutelande" van Blf (in samenwerking met Geike Arnaert) op nummer 130. Omdat dit nummer uit 2017 komt kunnen de samenstellers van de lijst onmogelijk weten of het nummer voldoet aan de definitie van een evergreen: 'een lied dat door de jaren heen zijn populariteit behoudt'.

Voor luisteraars die graag kennis willen maken met de muziek van de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw zal dit een zeer aangename lijst zijn om naar te luisteren.

Op de website van NPO Radio 5 zijn (bijna) alle jaargangen online in zijn geheel terug te beluisteren.