Evergreens Van de Jaren 60

NPO Radio 5

'De publieke zender NPO Radio 5 is voor alle luisteraars die de goede muziek van de afgelopen decennia én een prettige sfeer waarderen en brengt classics en evergreens in combinatie met nieuws, informatie en service.'

Dit jaar (2020) dook de zender in februari voor de 11e keer een week lang in het decennium waarin tal van evergreens zijn geboren: de jaren 60.

Denk aan 'Testament' van Boudewijn de Groot, 'Non Je Ne Regrette Rien' van Edith Piaf, 'The Sounds of Silence' van Simon & Garfunkel, 'Lea' van The Cats, 'Suspicious Minds' van Elvis Presley en 'Think' van Aretha Franklin.

Op vrijdag 21 februari werd de 'Week van de Jaren 60' feestelijk afgesloten met deze 'Evergreens Van De Jaren 60'. Luisteraars konden hier een week lang op stemmen en ook werd er in de uitzendingen eerder in de week gevraagd naar nummers die zeker niet moesten ontbreken.

In de eerste 9 edities bestond de lijst steeds uit precies 200 nummers en werd hij ook de 'Toplijst Van De Jaren Zestig' of de 'Top 200 Van De Jaren 60' genoemd.

In 2019 bestond de lijst ineens uit 203 nummers en dit jaar (2020) uit 2011 nummers. De reden hiervoor is niet helemaal duidelijk geworden, maar waarschijnlijk worden er zoveel nummers in de lijst gezet als dat er in de zendtijd voor de lijst past.

Voor de totaallijst op punten hebben de nummers lager dan #200 steeds 1 punt gekregen.

Opvallend is dat de 2e editie (2011) bijna dezelfde lijst was als de eerste, op enkele posities na. Dat 'A Whiter Shade Of Pale' van Procol Harum pas in de 3e editie in de lijst binnenkwam mag toch ook best bijzonder worden gevonden.

Ook opvallend: 'Het Dorp' van Wim Sonneveld stond maar 1x in de lijst (alleen in het jaar 2010). Daarna hebben ze het in 1969 uitgebrachte nummer alleen maar meegenomen in de Evergreens van de Jaren 70, alwaar het steeds een hoge notering behaalde. Dit geldt trouwens ook voor 'Bridge Over Troubled Water' van Simon & Garfunkel.

De nummer 1 in de totaallijst op punten heeft in de lijst nooit een hogere positie behaald dan #3. Neem snel een kijkje in de lijsten en laat je meevoeren naar vroeger tijden!