De Top 2000

NPO Radio 2

De Top 2000 is een radioprogramma van het Nederlandse radiostation NPO Radio 2 en wordt sinds 1999 elk jaar tussen eerste Kerstdag en Oud en Nieuw uitgezonden.

De eerste uitzending werd ter ere van het nieuwe millennium samengesteld en was na de Veronica Top 100 Allertijden de tweede zeer succesvolle "Allertijden" lijst op de radio.

Het werd een groot succes met vele miljoenen stemmers en dubbel zoveel luisteraars en is inmiddels uitgegroeid tot hét evenement op de radio aan het eind van het jaar.

In navolging van de lijst op de radio zijn er inmiddels ook televiesieuitzendingen, cd series, spellen, boeken, quizzen en apps van de Radio 2 Top 2000 verschenen.

Het dj-team bestaat dit jaar (2019) voor het eerst ook uit Leo Blokhuis, vertrouwd gezicht in het tv-programma Top 2000 a gogo. Hij presenteert 's nachts tussen 0:00 en 2:00 uur.

Dj Stefan Stasse zou de lijst al voor de achttiende keer presenteren maar moest zich door een longontsteking laten vervangen door Emmely de Wilt.

De uitzendingen komen weer vanuit het Top 2000 Café in Hilversum waaraan je ook een bezoekje kunt brengen. Je moet wel geduld hebben want nadat je je hebt aangemeld kan het nog uren duren totdat je aan de beurt bent.

Bij de eerste editie in 1999 stond 'Bohemian Rhapsody' van Queen op de eerste plaats, om pas in 2005 eenmalig te worden afgelost door 'Avond' van Boudewijn de Groot.

Daarna wisten alleen The Eagles met 'Hotel California' (2010 en 2014) en John Lennon met 'Imagine' (2015) het nummer van de eerste plaats af te houden.

Danny Vera met 'Roller Coaster' is dit jaar (2019) de hoogste nieuwe binnenkomer. Nog nooit kwam er een nummer zo hoog in de lijst binnen.

Kritiek is er ook op de lijst. Posities in de lijst worden veelal bepaald door de 'waan van de dag' (of het jaar) waardoor klassiekers worden verdrongen.

Staat een nummer in een oscarwinnende film, is er een lobby van een dj/radiostation, overlijdt een artiest of wordt een nummer gebruikt (of sluit het aan) bij een actuele gebeurtenis dan zie je dit terug door grote stijgingen in de lijst of hoge binnenkomers.

Door voorkeursstemmen en een lobby in het kader van de boerenprotesten komt dit jaar bijvoorbeeld 'De Boer Dat Is De Keerl' van Normaal (uitgebracht in 1993) binnen op de negende plaats.

Een aantal jaar later 'corrigeert' dit zich vaak weer en blijven veelal de klassiekers over in de hoogste regionen van de lijst.

Feit blijft dat de Top 2000 onbetwist de meest populaire 'toplijst' is van Nederland. En dat zal niet zo snel veranderen!

Op verzoek heb ik hier een overzicht gemaakt van het aantal nummers per jaar uit de top 2000 die de top 40 niet hebben gehaald.