De Evergreen Top 1000

NPO Radio 5

De Evergreen Top 1000 is een jaarlijks radioprogramma van het Nederlandse station NPO Radio 5 en wordt eind november uitgezonden.

De lijst wordt sinds 2008 samengesteld en bevat vooral veel 'golden oldies'.

De Evergreen Top 1000 is aan verandering onderhevig; veel onverklaarbare grote verschuivingen en nummers die ineens uit de lijst verdwijnen vanuit een hoge positie.

Dit jaar (2020) zijn er 23 nummers die in de voorgaande 12 edities nog nooit in de Evergreen Top 1000 hebben gestaan. Vorig jaar waren er 44 echte nieuwe binnenkomers.

In 9 van de 13 edities stond 'Het Dorp' van Wim Sonneveld op nummer 1, maar Peter Maffay voert de totaallijst nog steeds aan met het nummer 'Du'.

Dit is te wijten aan het feit dat 'Het Dorp' in de eerste editie in 2008 niet verder kwam dan de 388e positie en in dat jaar dus weinig punten scoorde voor de totaallijst.

Er zijn zelfs 5 nummers die in totaal meer punten scoorden, neem snel een kijkje in de puntenlijst om te zien om welke nummers dit gaat!

The Beatles (26), Elvis Presley (22), The Cats (21), The Rolling Stones (19) en ABBA (17) zijn de hofleveranciers van de lijst.

Ruim een derde van de lijst bevat nummers uit de jaren 60 en weer ruim een derde deel uit de jaren 70.

Bijna een kwart van de nummers komt van eigen bodem. De top 20 bestaat zelfs voor de helft uit nationaal product.

Er zijn 210 nummers die tot nu toe elk jaar in de lijst hebben gestaan.

Voor 7 nummers viel dit jaar (2020) na 12 jaar het doek en verdwenen ze uit de lijst:

Amália Rodrigues - Uma Casa Portuguesa
C. Jérôme - C'est Moi
Edith Piaf - Milord
Nat 'King' Cole - Unforgettable
Patsy Cline - Crazy
Tim Hardin - How Can We Hang On To A Dream
Waldo De Los Rios - Mozart-First Movement Symphony No.40

Opvallend in de lijst zijn nummers als 'Zoutelande' van Bløf, 'Arcade' van Duncan Laurence, 'Door De Wind' van Miss Montreal en natuurlijk de nummer 1: 'Roller Coaster' van Danny Vera.

Deze nummers zijn nog maar een paar jaar oud, dus de samenstellers van de lijst kunnen onmogelijk weten of ze (gaan) voldoen aan de definitie van een evergreen: 'een lied dat door de jaren heen zijn populariteit behoudt'.

De lijst wordt een week lang elke dag tussen 06:00 en 20:00 uur uitgezonden.

Voor luisteraars die graag kennis willen maken met de muziek van de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw zal dit een zeer aangename lijst zijn om naar te luisteren, want ruim 2/3 deel van de lijst bevat nummers uit deze decennia (met dus ook een snufje nieuwe muziek).

Op de website van NPO Radio 5 zijn (bijna) alle jaargangen online in zijn geheel terug te beluisteren.